dinar emas... jangan pandang sebelah mata~




aslmkm wbh.. sekian lama blog ini tidak terupdate, maka dengan hari ini saya bawakan al-kisahnya si dinar emas  dalam kehidupan manusia.

apa yang special dgn dinar emas ini?-adapted dr ceramah dinar emas

mari kita jejaki ayat Allah tentang pensyariatannya dan kehebatannya dalam Kitabullah al-Kareem...

 dan Allah juga berfirman dalm surah al-Baqarah ayat 278:

" wahai orang-orang yang beriman! bertaqwalah kepada Allah dan tinggalkanlah sisa riba (yang belum dipungut) jika kamu orang yang beriman"

penggunaan wang kertas zaman ini adalah penuh dengan riba, kerana wang kertas itu pada hakikatnya adalah hanya sehelai kertas yang hanya menjadi medium of exchange yang boleh dicetak sesuka hati~ nilainya terletak pada pencetakan, jika merah, maka RM sepuluh lah ia.. jika biru... RM50..dan seterusnya. bahkan nilai ketulenanya ditentukan pada potret tanda bayang,ciri2 LEAD(hologram berkilat), benang keselamatan, ciri2 PEAK dan tanda pandang telus yan terdapat pada wang tersebut. begitu juga wang2 kertas yg terdapat dinegara lain..  tapi lain pula ukurannya pada dinar emas dan perak kerana ia adalah sebenar2 medium yang mempunyai nilai yang ada naik dan turunnya.. 

pernahkah anda terfikirkan bahawa kalau boleh kertas, kenapa tidak boleh pada kayu, plastik, kotak, botol dan sebagainya dan dicetakkan nilai wang dan ciri2 yg terdapat pada wang kertas sebagai menggantikan kertas?mungkin ianya berat dan tidak mudah dibawa..tapi bagaimana pula hanya cetak dan kemudian ia akan menjadi beharga sebagai mediaum of exchange untk membeli barang sebagai pertukaran yang kita igin memiliki barang tersebut.

mengikut kajian2 yang telah dilakukan oleh pihak2 bertanggung jwb, setiap sepuluh tahun amerika akn mengalami krisis kejatuhan ekonomi padah kerana menggunakan sistem perbankkan konvensional... dengan menggandakan nilai wang sesuka hati dan menjadikan nilai wang berlipat- lipat kali ganda  apabila disimpan dlm bank.. dengan wang seribu, ia akan menjadi 3 ribu! dan kerana itu, semakin lama nilai wang akan menjadi semakin rendah! 

dahulu dengan hanya RM 10, saya boleh berbelanja sakan dipasar kampung halaman, bersuka ria membeli pelbagai jenis air yg beraneka warna, burger, nugget, ayam goreng dan makan2 yg berpotensi bawa penyakit dmasa hadapan... silap2 boleh beli kerete mainan kalau ade duit lebih...

tapi hari ini... RM10 mengalir tanpa boleh dikasihani... 

tetapi dengan dinar emas, dirham dan fulus... kambing pada zaman rasulullah itu hanya satu dirham... hari ini juga ia akan kekal satu dirham.. masuk dalam bank pun tak boleh nak diduplicate2..kerana ia emas! bahkan nilai emas semakin hari semakin menaik!

dan tips hebat dan bijak untuk membayar yuran universiti, mbeli emas d awal semester lantas menggadainya  dakhir semester, lalu bayarlah yuran.. sekurang2ny anda akan mendapat sedikit keuntungan dari nilai emas yg semakin meningkat! daripada simpan dalam akaun, semakin lame semakin berkurangan! kalau simpan dlam bank selain perbankkan islam, lebih baik kita pilih jalan yg disarankan Allah...

sedikit berkenaan dinar emas..

Kepentingan Dinar Emas dalam Ekonomi Islam
1. Oleh kerana Dinar adalah emas, maka nilainya begitu kukuh dan tahan inflasi. Zaman Rasulullah SAW, 1 Dinar bersamaan nilai seekor kambing dan sekarang pun nilai 1Dinar masih bersamaan seekor kambing. Dah lebih 1400 tahun pun masih tak berubah.

2. Justeru nilai Dinar tidak berubah, maka tindakan spekulatif di pasaran wang antarabangsa tidak akan terjadi. Di samping tidak dipengaruhi oleh kadar inflasi, Dinar juga tidak dipengaruhi oleh kadar bunga. Dengan lain perkataan, Dinar adalah wang bebas riba. Kestabilan Dinar juga akan mempromosikan perdagangan dan menstabilkan sistem kewangan antarabangsa. (Shabri, M., 2006)

3. Melihat pentingnya peranan Dinar dan Dirham dalam menstabilkan sekaligus memulihkan ekonomi umat, maka fiat money (wang kertas) dianggap sebagai musuh utama ekonomi Islam. Tanpa menggantikan fiat money dengan Dinar dan Dirham, institusi-institusi kewangan Islam seperti bank Islam, insurans Islam (takaful), bond Islam (sukuk), dan pajak gadai Islam (ar-Rahn) tidak akan dapat dioperasikan 100% murni berteraskan al-Qur’an. Operasi institusi kewangan Islam tanpa kehadiran Dinar dan Dirham sangat sukar dibebaskan dari praktik-praktik riba, gharar, dan maysir. (Shabri, M., 2006)

4. Bagaimanapun, semua pakar ekonomi Islam kontemporari yang mengkaji tentang usaha pendaulatan Dinar dan Dirham sebagai matawang tunggal dunia Islam bersetuju agar ianya didaulatkan secara berperingkat-peringkat. (Meera, A.K.M dan Aziz, H., 2002)

5. Hadits berkaitan suruhan menyimpan dinar & dirham:
Abu Bakar Ibn Abi Maryam melaporkan bahawa beliau mendengar Rasulullah SAW telah bersabda “Akan tiba suatu zaman di mana tiada apa yang bernilai dan boleh digunakan oleh umat manusia. Maka simpanlah dinar dan dirham (untuk digunakan). Musnad Imam Ahmad Ibn Hanbal.

Rujukan:
M. Shabri Abd. Majid, (2006) Analisis Terhadap Usaha Mendaulatkan Dinar dan Dirham Sebagai Mata Wang Alternatif Dunia Islam. Jurnal Syariah, 14 (2). pp. 49-71. ISSN 0128 – 6730. Klik sini
Home page PublicDinar.com. http://www.publicdinar.com/

ceramah ini telah menghilangkan pandangan sinis saya terhadap emas selama ini!~
bahkan yang menarik perhatian saya, penceramah berkata...

'' jika kamu mahu memberi mahar pada wanita yg ingin kamu kahwini, berilah wang dinar/dirham kerana nilainya semakin lama semakin menaik, tapi kalau pakai duit kertas, nilainya semakin lama semakin menurun..." =)

marilah kita sama2 menyokong penggunaan dinar emas ini kerana ia boleh memperkukuhkan ekonomi umat Islam, meneruskan sunnah rasulullah dan memberi manfaat kepada kita atas jaminan dari Allah....

2 comments:

shuhaida said...

em...
ana sgt2 setuju..
mmg ana slalu ingtkan kwn2 yg nk beli brg2 kurg berfaedah, lbh baik beli emas
nilainye xkn susut...
syukran 4 da info..


shirazY sheikH said...

summore~ ia salah satu taktik yahudi untuk mengalpakan umat islam dari perkara yang disarankan Allah dalam al-Quran...
mari2...beli emas! -_~


Post a Comment

 
Related Posts with Thumbnails
© 2009 - menuju perubahan | Free Blogger Template designed by Choen

Home | Top